Evde Ekmek Yapımı - Karantina Günlükleri Vol. 1

By Emine İrden - Nisan 05, 2020



Herkese merhabalar,
Umarım şuanda bunu okuyan herkes iyidir. 2019 yılının sonlarına doğru çıkmış olan korona virüsü tüm dünyayı etkilemiş durumda. Hal böyle olunca alabileceğimiz en büyük önlem sosyal izolasyonu sağlamak ve evde kalmak olduğu için kendimize yeni uğraşlar bulmaya çalışıyoruz. Bu noktada sanırım herkesin ilk uğrak noktası mutfağı. Son dönemlerde hijyenin öneminin de bir hayli artmasıyla birlikte evlerimizde ekmekler yapmaya başladık. Ben de onlardan biriyim işte. :) 
Sizlerle denemiş olduğum ekmek hamurunun tarifini aşağıda paylaşıyor olacağım. 

Malzemeler: 
Yarım kilo un (200 ml'lik bardaklardan
4 bardağa eşit sayılabilir.)
Yarım paket kuru maya 
300 ml ılık su (1,5 su bardağı)
1 tatlı kaşığı toz şeker (silme)
1 tatlı kaşığı tuz 

Ilık su, maya ve şekeri çözdürdükten sonra ayrı bir kapta un ile tuzu karıştırın ve ortasında bir çukur açın.
Mayalı suyu açmış olduğunuz çukura dökerek yoğurmaya başlayabilirsiniz. Ele hafif yapışacak şekilde olan hamurunuzun oldukça yumuşak bir kıvamda olması gerekli. Hamurunuzu bir saat kadar kapalı ve mümkünse ılık bir ortamda mayalandırmaya bırakabilirsiniz. 
Mayalanan hamurunuzu un yardımıyla tezgahınızda sadece havasını alacak kadar tekrar yoğurmalısınız. Daha sonrasında istediğiniz biçimde şekil vererek tepside yarım saatlik tekrar mayalandırmalısınız. Gerçek bir ekmek görüntüsü için üzerine çizik atmayı unutmayın. 😃
240 derecede fansız ayarda yarım saat civarında üzeri kızaracak olan ekmeklerinizin üzeri çıtır içinin yumuşak olması içinse fırına dayanıklı bir kapta su koymanız ise küçük bir ipucu.


Şimdiden afiyet olsun,
Sağlıklı günlere...
#evdekal

  • Share:

You Might Also Like

0 yorum